Farsang 2013: A farsang

Szeretettel köszöntelek a Farsang 2013 közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1916 fő
  • Képek - 614 db
  • Videók - 57 db
  • Blogbejegyzések - 113 db
  • Fórumtémák - 12 db
  • Linkek - 248 db

Üdvözlettel,
Péter Emma
Farsang 2013 vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Farsang 2013 közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1916 fő
  • Képek - 614 db
  • Videók - 57 db
  • Blogbejegyzések - 113 db
  • Fórumtémák - 12 db
  • Linkek - 248 db

Üdvözlettel,
Péter Emma
Farsang 2013 vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Farsang 2013 közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1916 fő
  • Képek - 614 db
  • Videók - 57 db
  • Blogbejegyzések - 113 db
  • Fórumtémák - 12 db
  • Linkek - 248 db

Üdvözlettel,
Péter Emma
Farsang 2013 vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Farsang 2013 közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1916 fő
  • Képek - 614 db
  • Videók - 57 db
  • Blogbejegyzések - 113 db
  • Fórumtémák - 12 db
  • Linkek - 248 db

Üdvözlettel,
Péter Emma
Farsang 2013 vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

A Karácsonyi ünnepeket záró Farsang ideje január 6-án, aza Vízkeresztkor indul, és egészen Húshagyó Keddig tart. Hiába kötődik keresztény ünnepekhez, a történelem során az egyház inkább tiltotta, mintsem támogatta ezt a valójában népi eredetű hagyományt.

 

A Bacchanáliálat, Szaturnáliákat idéző farsangi időszak szint az egyetlen népszokás, amely az idők során fennmaradt

.

Az urak karneváli bálokat tartottak, a "fásáng" szokása valuhelyen, vidéken alakult ki. A magyar farsang szó a német fasching, húshagyókedd szóból ered.

A Nagyböjtöt, az önmegtartóztatást megelőző időszak a féktelen mulatozás és lakomázás időszaka, ezekben a napokban szinte előre kártérítették magukat az emberek a 40 napos koplalás előtt.

 

Farsang idején az elmaszkírozott nép hajnalig vigatd a feldíszített utcákon, felrúgva és kigúnyolva a hagyományokat, következmények nélkül megtéve mindent, amit amúgy nem szabad, hajszolva a szerelmet és búcsúztatva a telet. Ezekben a napokban rengeteg eljegyzést tartottak, mivel a böjt ideje alatt tilos volt házasodni (és házaséletet élni), és jellemzően sokan házasodtak.

Vidéken máig fennmaradtak a népszokások: a hagyományos farsangi ételek, mint a fánk, a kocsona és a káposztás disznóhúsból készült ételek fogyasztása, a torkos csütörtök (ami már tulajdonképpen a böjt első napját szegi meg), amikor felfalnak minden maradékot, az asszonyfarsang, amikor a nők férfiank öltöznek,  vagy a lányok vasárnapja, amikor a hajadonok köszöntővel járják körbe a házakat, így gyűjtve adományokat.

A farsang legfontosabb eleme azonban mégis az átváltozás, a másvalakivé válás, a következmények nélküli "csínytevés".

 

Címkék: farsang hagyomány karnevál népszokás

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu