Farsang 2013: A zsidó hagyomány farsangi étkei

Szeretettel köszöntelek a Farsang 2013 közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1916 fő
  • Képek - 614 db
  • Videók - 57 db
  • Blogbejegyzések - 113 db
  • Fórumtémák - 12 db
  • Linkek - 248 db

Üdvözlettel,
Péter Emma
Farsang 2013 vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Farsang 2013 közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1916 fő
  • Képek - 614 db
  • Videók - 57 db
  • Blogbejegyzések - 113 db
  • Fórumtémák - 12 db
  • Linkek - 248 db

Üdvözlettel,
Péter Emma
Farsang 2013 vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Farsang 2013 közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1916 fő
  • Képek - 614 db
  • Videók - 57 db
  • Blogbejegyzések - 113 db
  • Fórumtémák - 12 db
  • Linkek - 248 db

Üdvözlettel,
Péter Emma
Farsang 2013 vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Farsang 2013 közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1916 fő
  • Képek - 614 db
  • Videók - 57 db
  • Blogbejegyzések - 113 db
  • Fórumtémák - 12 db
  • Linkek - 248 db

Üdvözlettel,
Péter Emma
Farsang 2013 vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 

A zsidó hagyomány farsangi étkei
(Forrás: HarmoNet - 2002. december 9. K. Koch00)
A zsidó hagyomány szerint minden szökőévben 13 hónap van. Ilyenkor Ádár hónapból van kettő. Purim ünnepét a második Ádárban tartják meg. Az első Ádár hónapban csak " kis Purimot" tartanak, emlékezésül az igazira. Ilyenkor különleges édességeket, süteményeket sütnek. Ezeknek receptjeiből adunk ízelítőt, vallásra való tekintet nélkül, jó étvágyat kívánva minden olvasónknak.


Hámán-füle Izraeli módra

hozzávalók a tésztához: 6 pohár liszt, 1 tejföl, 20 dkg margarin, 1 pohár cukor, 1 sütőpor, 4 tojássárgája, 1 citrom héja lereszelve, csipetnyi só

A hozzávalókat egy tálba tesszük, és addig keverjük őket, amíg egyenletes masszát nem kapunk. A masszából kis háromszög alakú táskákat formázunk, amiket megtöltünk a töltelékkel. Előmelegített sütőben arany barnára sütjük őket.

Hozzávalók a mákos töltelékhez: 1 pohár mák, 1 pohár cukor, 1 citrom héja lereszelve, 2 tojásfehérje. A hozzávalókat egyenletesen összekeverjük.

Hozzávalók a diós töltelékhez: 2 pohár darált dió, 2 pohár cukor, 1 citrom héja lereszelve, 2 tojásfehérje. Ugyanúgy készítjük el, mint a mákos tölteléket.


Hámán-füle keleti szokások szerint
hozzávalók: 3 tojás, csipetnyi só, 2 evőkanál cukor, 3 pohár liszt, olaj a sütéshez, méz vagy cukorszirup

A tojásokat felverjük és hozzátesszük a sót, a cukrot, a lisztet és 3 evőkanál vizet, majd masszává keverjük. Vékony tésztává nyújtjuk, félköröket szaggatunk belőle, fül alakúra formázzuk. A füleket forró olajba dobjuk és mindkét oldalukat arany barnára sütjük. Mézzel vagy cukorsziruppal leöntve tálaljuk. A tésztába víz helyett használhatunk rózsavizet vagy édes, fehérbort.

Cukorszirup
Hozzávalók: 2 pohár cukor, 1,5 pohár víz, 1 evőkanál citromlé, 2 evőkanál rózsavíz

A cukrot, a vizet, és a citromlevet felforraljuk. A keletkező habot leszedjük, kis lángra vesszük, és 5 - 10 percig főzzük, hogy sziruppá sűrűsödjön. 1 - 2 perccel az elkészülés előtt hozzáadjuk a rózsavizet. Ha a szirup teljesen kihűlt, ráönthetjük a süteményre.

Smálcbájgli
Hozzávalók: 8 tojás, a tojásokkal egyenlő súlyú liszt, egy kevés cukor, egy tyúk has-hája

A lisztet a tojásokkal összegyúrjuk, hozzáadjuk a cukrot és a kiolvasztott has-hájat, majd a tésztából egy vastagabb hurkát sodrunk, és azt egy cserépedényben lassan kisütjük. Ez a tésztaféle, a purimi sütemények alá tett tartó, és a hagyományt nagyon tisztelő családok erre helyezve küldik egymásnak süteményeiket.


Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu